Färgat garn

Jag läste ett blogginlägg om att färga garn med hjälp av karamellfärg och microvågsugnen. Här är det inlägget.
Det här var jag bara tvungen att prova och eftersom vi var på väg upp till min mor köpte jag med mig garn, färg och Ättiksprit. Jag köpte ett ullgarn (100% ull) som var superwashbehandlat. Det är ju ganska bra att kunna köra saker i maskin. Vet inte med säkerhet om färgen håller än, men enligt det jag har kunnat hitta på nätet så borde det göra det. Vi slabbade loss på varsitt nystan som vi nystade upp och gjorde till härvor eftersom jag det inte fanns härvor att köpa.  Det luktar inte godis kan jag tala om. Blöt ull och det kunde man ju tåla, men ättikan. Puh.
Hur som helst så verkade det funka bra och så här såg det ut när garnet hängde på tork.

      

Jag kunde förstås inte vänta utan satte igång att sticka så fort garnet hade torkat. Det grönblåa är min färgkombo och det blev precis så härligt färgglatt som jag hade hoppats. Den gröna färgen blev inte lika intensiv som den blå och om det beror på att vi hade mer eller mindre färg eller ättika i nån av dem vet jag inte för vi blandade allt på känn. Det gör mig ingenting, snarare tvärt om. Den gröna är superfin och gör en bra kontrast med den mildare tonen mot den intensiva blå.



Det blev ett par strumpor till sonen och jag fick en stump garn över. Den får väl bli en färgglad rand i ett annat par strumpor framöver. Än har jag inte sett det garn min mor färgade uppstickat, men det kommer väl så småningom. Hennes fick en massa olika rosa nyanser och blå partier. Även där blev den blå färgen mer intensiv. Jag undrar om det helt enkelt är mer pigment i den. Så är det med oljefärg vet jag. Blå tar man alltid för mycket av när man ska blanda.

Så här ser de färdiga strumporna ut. Vriden resår i skaftet och vanlig slätstickad fot. Jag tänkte först göra resår hela vägen och skippa hälen. En så kallad tubsocka, men jag ville se hur garnet såg ut i slätstickning med så det blev klassisk fot på strumpan.




Mera mask

Jag har hunnit med att virka två maskar till.

Den första efter samma modell som tidigare (helt efter mitt eget huvud), men skiljer sig förstås lite. Det är roligt att variera sig. Garnet är ett bomullsgarn i härliga färger och gick inte att motstå. Sen fick masken (jag kallar dem för maskar även om vissa tycker att de ser mer ut som sjöhästar) en punkig frisyr i turkost. En till punkmask ska det bli av resten av garnet för den blev så härligt färgglad och kul.



Nästa mask, som också är ett eget påhitt är en som jag har börjat med för ett tag sen (efter att jag virkat färdigt myran), men den har fått vila lite medan annat har kommit emellan. Under alla långa resor i sommar och lediga kvällar har den också hunnit bli färdig.


Båda har förstås små bjällror i sig som inte pinglar så mycket utan mera skallrar på grund av stoppningen, men de låter och det är huvudsaken.


RSS 2.0